Tegen de dictatuur van het grootkapitaal: het communistische en revolutionaire perspectief

De tijd van verkiezingsbeloftes is gekomen. De partijen hebben hun discours gemaakt waarmee ze zoveel stemmen mogelijk hopen te winnen, en de partners van gisteren (en van morgen) zijn er opnieuw mee begonnen elkaar uit te schelden.

Veel gewone kiezers zijn al dat spektakel beu, en terecht. De regeringen verminderen onze pensioenen, onze lonen, organiseren de jacht op werklozen en de jacht op zieken, leggen besparingen op in de openbare diensten en geven de winstgevende delen ervan aan privé bedrijven om hen in staat te stellen van sappige winsten te profiteren… En de kamerleden en ministers die deze maatregelen beslissen worden goed betaald en geven zichzelf mooie extra’s bovenop.

Overal zijn de “traditionele” partijen in diskrediet. In Engeland beschuldigden ze Europa en de migranten van alle kwaden, wat tot de succes heeft geleid van de voorstanders van de Brexit. In Griekenland is het de overwinning van Syriza; in Italië van de Lega en van de 5 sterren-beweging die de corrupte politici aan de kaak stelde. Men ziet vandaag het dood spoor waarop al deze nationalistische en electorale illusies uitmonden voor de werkers.

In Engeland wordt de toestand van de gewone mensen steeds erger, door de werkloosheid en de prijsstijgingen. En als de grote bedrijven en de regering gisteren hun aanval rechtvaardigden door “het diktat van Europa”, hebben veel bedrijven vandaag sluitingen aangekondigd in het geval dat Engeland uit de EU zou stappen. Brexit of niet laten de bankiers en grote aandeelhouders de werkers opdraaien voor hun crisissen en voor de onzinnigheid van hun politici. De Britse regering heeft de banken miljarden beloofd opdat ze niets zou verliezen met de Brexit. Dit is een nieuwe factuur die de bevolking voorgesteld zal krijgen.

In Griekenland is Syriza aan de macht veranderd in een deurwaarder voor de grote banken en blijft ze de bezuinigingspolitiek door te voeren die de bevolking rampzalig verarmt.

In Italië is de 5 sterren-beweging “M5S” in een coalitie binnengestapt met de Lega, de extreemrechtse partij van Salvini. Het beloofde “minimumloon” is snel zeer klein geworden. Langs de andere kant heeft de M5S de xenofobische en racistische ideeën van Salvini helpen verspreiden, wat geen ander doel heeft dan de oorlog tussen de armen te organiseren om de Agnelli’s, Benettons en andere kapitalistische families in staat te stellen hoge winsten te blijven te maken, terwijl de economie in recessie raakt.

De verkiezingen zullen onze levens niet veranderen want ze kunnen de macht van de kapitalisten niet in twijfel trekken. De regeringen hebben geen controle op de beslissingen van de grote banken en bedrijven die door het zakengeheim beschermd worden. Nochtans zijn deze beslissingen vaak bepalend voor de levens van de werkers en van de bevolking.

De kapitalistische crisis verergert zich. De handelsoorlogen worden harder. De aandeelhouders van de grote bedrijven en banken worden vastbesloten om de werkers te doen opdraaien om hun winsten te redden. In de bedrijven, maar ook op het niveau van de nationale Staten, van de Europese Unie, van de gewestelijke en zelfs gemeentelijke regeringen, gaan de rijken hun druk op de werkers harder maken. De werkers produceren alle rijkdom, maar hun deel ervan wordt steeds kleiner terwijl de winsten stijgen.

Voor de werkers gaat het over zich de middelen te geven om voor hun leven te vechten. Maar het simpele feit van een vast contract en een correct loon te willen krijgen, botst tegen de patronale macht van het grootkapitaal en vraagt grote strijd van generatie op generatie Daarom moeten de bewuste werkers zich het perspectief geven van het omverwerpen van het kapitalisme. Dit is alleen onder de collectieve controle van de werkers dat de buitengewone middelen waarover de mensheid vandaag beschikt, iedereen uiteindelijk zullen dienen. Dit is de enige middel om de grote problemen op te lossen die de mensheid vandaag bedreigen: ellende en schrijnende ongelijkheid, crisissen, oorlogen, verwoesting van de natuur…

Onze toekomst wordt niet in de stembussen beslist, maar wel door de strijd. Het zijn de werkers die de bedrijven en de hele maatschappij laten draaien. Zonder hen zijn de kapitalisten gewoon niets. De toekomst van de mensheid zit in de handen van de werkers en die zal communistisch zijn!