“Verander het systeem, niet het klimaat”

Jongeren, scholieren en studenten die met tienduizenden betogen tegen de klimaat­onverantwoordelijkheid van diegenen die ons regeren hebben perfect gelijk: “het systeem” moet veranderd worden!

Alle wetenschappelijke studies tonen dat de opwarming van de planeet die gevolg is van de menselijke activiteiten, binnen 50 à 100 jaar rampzalige gevolgen zal hebben, en dit binnen 50 à 100 jaar, morgen anders gezegd!

Dit komt door het feit dat onze wereld niet georganiseerd wordt volgens de noden van de bevolkingen, maar door de anarchistische concurrentie en de winstjacht van de grote kapitalistische maatschappijen van de planeet.

Allerlei gekke verspillingen gebeuren voor onze ogen.Deze week zullen meer dan 80 helikopters en 3 000 Amerikaanse soldaten door België gaan met heel een arsenaal van zware wapens, pantserwagens, gevechtsvoertuigen… ze lossen, zoals elke 9 maanden, het Amerikaanse contingent van de NATO af dat tegenover Rusland gelegerd is. Hoeveel ziekenhuizen, vervoerlijnen, ontziltingsinstallaties, kosten deze legers? Waarom beschermen de Westerse landen zich tegen Rusland, als het niet over het neutraliseren gaat van een concurrerend land dat de toe-eigenning tegen de laatste kosten van de rijkdom van de planeet zou kunnen storen, zoals olie in het Midden-Oosten, ertsen in Congo, rubber in Maleisië, enz.

Een andere verspilling komt ook in de lijst: de ongeziene verspilling van arbeid, die van mensen die gedwongen zijn tot werkloosheid! De krant Le Soir meldt, alleen voor januari, de aankondiging van 3 100 afvloeiingen: Proximus, NMLK, Coca-Cola, Nokia Bell, Sonaca, Nexans, New Look, Frima… Om nog te zwijgen over de individuele ontslagen of diegenen die in zeer kleine bedrijven plaatsvinden.

Terwijl er personeel ontbreekt in de ziekenhuizen en in de bejaardentehuizen, zitten duizenden jongeren zonder werk.De Staat en de overheidsinstanties hebben geen budget om hen op te leiden en aan te werven! De wegen zouden onderhoud moeten krijgen, de NMBS zou bestuurders en onderhoudspersoneel nodig hebben… De Staat en de Gewesten hebben de voldoende budget niet, want de belastingen die door de rijksten betaald worden, zijn fors gedaald.

In deze kapitalistische wereld produceren privé bedrijven alleen als ze genoeg winsten maken. En er zijn zelfs schaarste aan geneesmiddelen! De Staat zamelt de belastingen van de hele bevolking in, zelfs die van de armsten via de BTW, maar niet van de rijksten die betalen om advies te krijgen om te frauderen. Maar de Staat leidt een groot deel van deze middelen naar de rijke aandeelhouders van de banken en van de grote bedrijven. Het zijn eerst de militaire orders, het zijn ook de grote bestellingen in openbare werken aan de privé bedrijven, waarvoor de overheid vaak te veel betaalt.

Ja, de rijksten verrijken zich ten nadeel van de armen.De ngo Oxfam heeft het net aangeklaagd: 26 miljardairs bezitten evenveel als de helft van de armste bevolking van de planeet! Het fortuin van de miljardairs stopt niet met stijgen! In de rijke landen, zoals de onze, gaat de levenstandaard van de arbeidersgezinnen naar achteruit omdat de werkloosheid op de gezinsbudget weegt, omdat de prijzen, de taksen en de bijdragen niet stoppen met stijgen, en omdat de lonen al jaren de inflatie niet meer volgen. En voor de pensioenen is het nog erger.

De gele hesjes hebben het op de rotondes gezegd: er moet een inhaalbeweging komen voor de levenstandaard! De vakbonden die met het patronaat onderhandelen rond de toekomstige loonnorm 2019-2020 zeggen het ook: lonen moet verhoogd worden. Maar “er valt helemaal niets te bespreken” met het patronaat, stellen de syndicale vertegenwoordigers vast. Daarom hebben ze de onderhandelingstafel verlaten en roepen ze op tot de staking voor 13 februari.

“De syndicale strijd loont, op voorwaarde dat het een sterke strijd is. Dit is wat de werkers vragen. ” Dit is wat Thierry Grignard, de nieuwe voorzitter van het ABVV-Metaal Luik-Luxemburg schrijft.”Kleine symbolische wandelingen dienen tot niets. Grote betogingen, werkonderbrekingen, stakingen die het patronaat pijn doen zijn nodig, en dit met een lange termijn perspectief.” De syndicale leidingen hebben meerdere keren getoond dat ze de strijd stopten eerder dan organiseerden. Laten we hen letterlijk opvatten, al was het maar om hen weer te houden om later te zeggen dat de werkers hun oproep niet hebben gevolgd. Ja, de werkers moeten zich voorbereiden voor een belangrijke strijd, met of zonder de vakbonden,niet alleen voor de verhoging van lonen en pensioenen, maar ook met het vooruitzicht van “het systeem te veranderen” dat diep schadelijk is voor de mensheid, om het te vervangen met een systeem waar men in functie van de noden van alle mensen zal produceren.