Vrij verkeer en vrije vestiging voor iedereen!

Mawda, een tweejarige peuter, is door een politiekogel gedood, hier in België. Terwijl ze te sterven lag en het parket voor alle TV-zenders aan het liegen was over de rol van de politiemannen in dit drama, werden haar ouders verbaal aangevallen en in een cel opgesloten. Ze worden als “illegaal” beschouwd.

Dit is niet alleen een triestig choquerend nieuwsfeit, dit is het resultaat van een crimineel en steeds wredere antimigranten politiek.

Zo heeft Bart De Wever, met de steun van zijn luitenanten Theo Francken en Jan Jambon, niets beters gevonden dan het feit aanklagen dat het gezin “illegaal” in België verbleef en dat ze al een bevel om het grondgebied te verlaten gekregen had.

En dit geeft dus de politie het recht om op ongewapende mensen te schieten en een kind te doden?

De bestuurder van de bestelwagen zou de dwangbevelen van de politie niet hebben gevolgd en aan hun vervolg hebben proberen te ontsnappen, ook door gevaarlijk te rijden in de hoop de politie te dwingen op te geven. Dit is de uitleg die ons gegeven wordt. Welke andere optie hadden de mensen die in de bestelwagen verstopt zaten?  Stoppen, de handboeien aanvaarden en uitgewezen te worden naar het land in oorlog dat ze probeerden te ontvluchten?

Wat crimineel is, is deze politiek van mensen op te jagen die ellende en oorlog verlaten om een beter leven te vinden! Een politiek die al jaren ingevoerd is, voor de aankomst van Theo Francken bij asiel en migratie.

In de jaren na de oorlog, lieten de rijke Europese landen, waaronder België, werkers uit arme landen massaal komen, want de bazen in de mijnindustrie en in de bouw hadden goedkope arbeidskrachten nodig. Maar al in de jaren 70 begon een nieuwe crisis van het kapitalisme en met de winsten van de vette jaren op zak, verlieten de bazen de mijnen en de staalindustrie om zich naar de financiën te keren. Wat dan de werkloosheid fors deed stijgen.

Vanaf het begin van de jaren 80, onder het mom de “werkgelegenheid te beschermen” en in de sociale uitgaven te besparen, hebben alle partijen in de opeenvolgende regeringen ertoe bijgedragen de toegang naar België moeilijker te maken.  Tot het punt waar we vandaag zijn: asielrecht is zeer beperkt, een echte loting waar een verblijfsvergunning van 6 maanden de hoofdprijs is.

Dit heeft de migratie helemaal niet tegengehouden. Want dezelfde logica die hier werkloosheid voortbrengt, brengt in de arme landen hongersnood en oorlog voort, precies omdat ze geplunderd worden door de kapitalisten van de rijke landen.

De migranten integendeel zijn achtereenvolgens beroofd van hun eerste basisrechten: ze zijn “illegaal” verklaard. Dit is de rechtvaardiging om hen terug te sturen naar landen waar ellende, oorlog, dictatuur heersen, en hen hun toegang naar basiszorgen te beroven, hen een woning te weigeren… Alle menselijkheid te weigeren. En als men De Wever de laatste dag heeft gehoord, zou het zelfs rechtvaardigen over hen te schieten.

Maar de werkloosheid is niet gedaald, want het zijn niet de migranten die de werkloosheid creëren.  Voor de werkloosheid zijn het de kapitalisten die verantwoordelijk zijn, door te ontslaan en de fabrieken te sluiten. De criminalisering van de migranten heeft integendeel ertoe bijgedragen een sfeer van angst en verdeling te creëren. Wat dan de kapitalisten helpt om de werkers een hardere uitbuiting op te leggen.

En terwijl de migranten “illegaal” werden in de mond van de politici, werden de werkloze werkers “fraudeurs”, de zieke mensen “profiteurs”, de ambtenaren en de gepensioneerden “bevoorrechte mensen”, vakbondsmensen “onverantwoordelijke mensen”, en soms zelfs “criminelen” die strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

De enigen die van deze politiek hebben geprofiteerd zijn de rijke aandeelhouders en kapitalisten. Hun fortuin dat ze op de rug van werkers uit de hele wereld maken, groeien meer dan ooit.

Awel ja, dit is een klassenstrijd die door de kapitalistische klasse en haar dienaars tegen alle werkers wordt gevoerd. Laten we ons dan niet tegen elkaar opgezet worden. De enige grens die echt bestaat in deze maatschappij en die alle landen doorkruist is die tussen de uitbuiters aan de ene kant en de uitgebuitenen aan de andere! Laten we ons groeperen op ons terrein, dat van de uitgebuitene klasse en de toekomst zal ons toebehoren, en niet meer aan de kapitalisten en hun barbaars systeem.