Gestolen leven

De nettowinst (na belastingen) van de VW-groep voor 2020 bedraagt 8,8 miljard euro, een daling met 37%. Maar voor de aandeelhouders blijft het dividend hetzelfde als in de twee voorgaande jaren: 2,4 miljard euro zal volgens plan aan hen worden uitgekeerd. Dus, elke arbeider zal 3 826 euro aan dividend hebben geproduceerd… In stijging met 142% sinds 2017!

In feite zijn het de aandeelhouders die kosten. Maar het is waar, we kunnen hun productiviteit niet verhogen, gezien het feit dat ze niets produceren! Het zal dus nodig zijn ze te onteigenen om hun kosten voor de arbeiders en de hele mensheid te verminderen.
Tesla pompt niet alleen overheidsgeld

Tesla heeft in de buurt van Berlijn een superfabriek gestart om elektrische auto’s te bouwen. Het probleem is dat deze fabriek, die nog zal worden uitgebreid, een aanzienlijk deel van het beschikbare drinkwater van de regio zal oppompen.

Tesla-baas Elon Musk heeft verzekerd dat zijn fabriek geen waterproblemen zal kennen. Hij rekent op een nieuwe watertafel die de overheid hem ter beschikking wil stellen.

Wat de bevolking van de regio betreft, voor wie de toegang tot drinkwater steeds moeilijker wordt, dat is een andere zaak, zeer ver van de zorgen van een kapitalist zoals Musk en van de regeringen.
Pimkie in faillissement

De winkelketen Pimkie is zojuist failliet verklaard. In België zullen 24 winkels worden gesloten en 136 werkers zullen hun baan verliezen. Door het faillissement zullen de werkers hun ontslag-vergoedingen verliezen en waarschijnlijk ook hun loon voor de maand maart, waarin nochtans gewerkt werd.

Pimkie beweert al enkele jaren in een moeilijke financiële situatie te verkeren en had sinds 2018 al enkele tientallen winkels in Europa gesloten. Maar het merk Pimkie is eigendom van de Franse familie Mulliez, die onder meer eigenaar is van Krëfel, Auchan, Décathlon en Leroy Merlin… De familie Mulliez, de 6e rijkste van Frankrijk, heeft een geschat zakelijk fortuin van 26 miljard euro in 2020. Deze rijkdom, het zijn de werkers van Pimkie, Decathlon, Auchan, enz.. die het mogelijk hebben gemaakt. 

Dit betekent dat deze rijke bourgeoisie, die welvarend is dankzij de uitbuiting van haar werkers, meer dan genoeg geld heeft om banen en lonen te behouden.