Na de PSA-Fiat Chrysler Fusie, voor de arbeidersfusie

De aandeelhouders van PSA en Fiat-Chrysler hebben 98,85% voor de fusie van beide groepen gestemd. Hiermee wordt de vierde grootste autogroep ter wereld geboren.

De aandeelhouders van de twee groepen hopen hun winst te verhogen, die voortkomt uit het werk van 400.000 arbeiders en bediende die de aandeelhouders nog meer zullen proberen uit te persen.

Dit is een kans voor de werkers om hun krachten te bundelen, de stok om te draaien en de aandeelhouders te laten betalen, voordat ze hen volledig kunnen ontslaan.
Premie voor zorgpersoneel: dat is niet genoeg!

Het ziekenhuispersoneel kreeg de « aanmoedigingspremie » die de regering eind december had beloofd. Van de beloofde 1000 euro kregen de arbeiders ongeveer 370 euro netto! Dit toont de minachting van de overheid voor de hulpverleners.

In de gezondheidssector wordt al tientallen jaren bezuinigd en de huidige pandemie heeft het voor iedereen duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een algemene verhoging van de financiering en een massale aanwerving van personeel. Om dit te bereiken heeft de regering opnieuw aangetoond dat we alleen kunnen rekenen op onze vastberaden strijd om de maatregelen op te leggen die nodig zijn om een gezondheidsstelsel te waarborgen dat de volksgezondheid kan garanderen.
Google: werkers nemen het initiatief

Tijdens een staking in 2018 om de straffeloosheid van de directie rond seksuele intimidatie aan de kaak te stellen, hadden de werkers van Google al laten zien dat achter de nieuwe digitale economie en de 34 miljard winst van Google in 2019 de uitbuiting van de 130.000 werkers – en evenzoveel onderaannemers – op de oude manier van de overheersing gebeurt.

Na het schandaal van het ontslag van een onderzoekster van de groep die kritiek had geuit op de directie, is het een vakbond van deze bedienden, de AWU, die er net voor heeft gekozen om op klaarlichte dag te verschijnen na maandenlang in alle discretie uit het zicht van de leiders van Google te zijn gevormd.

Zelfs in de wereld van de « virtuele » economie vinden werkers de weg terug naar de klassenstrijd.